Easiest Way to Cook Perfect Rendang sardin

Rendang sardin. Rendang is a Minang dish originating from the Minangkabau region in West Sumatra, Indonesia. Lihat juga resep Rendang Daging Sapi Padang enak lainnya. Our Hari Raya (the Muslim festival of Eid) is celebrated with rendang served with lemang (glutinous rice and coconut milk grilled in cut bamboo).

Rendang sardin Sebuah masakan daging yang memiliki ciri khas rasanya yang pedas dan menggunakan rempah-rempah sebagai bumbu utamanya. For the rendang paste, place the onion, ginger, galangal, garlic, lemongrass, turmeric and chillies into a food processor. Blend to form a smooth pure. You can have Rendang sardin using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Rendang sardin

  1. It's 1 tin of besar sardin..biasa guna ayam brand.
  2. It's 10 of biji cili merah.
  3. You need 1 of biji bawang besar.
  4. Prepare 3 ulas of bawang putih.
  5. Prepare 1 in of halia.
  6. Prepare 2 batang of serai.
  7. You need Sedikit of daun kari.
  8. You need 1 helai of daun kunyit..di hiris.
  9. You need 2 of sudu rempah kari daging.
  10. Prepare 3 of sudu kerisik.
  11. Prepare 1 keping of asam keping.
  12. Prepare Sedikit of air.
  13. Prepare of Minyak untuk menumis.

Heat a wok and add the oil. Sardin & Tuna Yuya adalah produk keluaran anak syarikat. Kuih ni saya sediakan untuk menu berbuka puasa pada hari Ahad kelmarin. Mmm. hujung minggu ja boleh masak dengan tenang sikit.

Rendang sardin instructions

  1. Bahan yang bertanda*..di kisar..
  2. Panaskan minyak, masukkan daun kari, serai dan bahan yang telah di kisar tadi..sehingga pecah minyak..
  3. Masukkan rempah kari dan sedikit air,kacau supaya tidak hangus..
  4. Kemudian masukkan kerisik dan ikan sardin..perasakan dan masukkan asam keping..
  5. Masak sehingga rendang agak kering dan akhir sekali masukkan daun kunyit yang dihiris tadi. Boleh ditambah dengan cili padi bagi memberi rasa pedas bila makan rendang ini..
  6. Rendang ini hanya guna kerisik sahaja dan tidak guna santan.Selamat mencuba.

Salam petang yang ceria kekawan. ^__^. Rendang sapi khas Minang menggunakan daging sapi bagian kepala. Pakai santan serta bumbu daun kunyit, daun jeruk, daun salam, dan bumbu halus. Rendang daging merupakan menu wajib lebaran bercita rasa nikmat dan gurih. Assalamualaikum Orang lain sibuk buat preparation nk raya, kita sibuk bagi resipi kan.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Perfect Rendang sardin"

Posting Komentar