Recipe: Tasty Bubur nasi lemak manis
Bubur nasi lemak manis. Nasi lemak is a dish originating in Malay cuisine that consists of fragrant rice cooked in coconut milk and pandan leaf. Jika ada lebihan bubur kacang hijau lemak manis yang tidak habis saya masukkan pula dalam plastik dan buat aiskrim malaysia untuk anak-anak. Sedap sangatlah bila panas-panas pulang dari sekolah ada aiskrim kacang hijau dalam petiais, tak cukup sebatang dibuatnya.
Ia adalah sejenis kuih yang lembut dan rasa lemak masin yang disajikan bersama kuah manis yang dibuat dari gula melaka atau gula kabung. Makan bubur sumsum ni membangkit nostalgia zaman kanak-kanak, Min suka rasanya yang lemak manis. Ia adalah sejenis kuih yang dibuat dari tepung beras dan dihidang bersama kuah manis yang dibuat dari gula Melaka. You can have Bubur nasi lemak manis using 4 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bubur nasi lemak manis
- Prepare 1 cawan of beras.
- It's 2 cawan of air.
- You need 1 of sudu garam.
- Prepare 200 gram of santan.
Bubur Nasi Lemak Manis. cwn beras (basuh bersih)cwn air (boleh tambah/kurang ikut kesesuaian)cwn santansb gula halus (boleh lebihkan jika suka manis)garamdaun pandan (belah,simpulkan). Jadi, sebelum kursus, kawan kami Paan ajak sarapan. Katanya kita makan nasi lemak sedap. Lokasinya kata Paan di Kg Limau Manis.
Bubur nasi lemak manis step by step
- Bahan yang perlu kita sediakan.
- Masukkan beras dan masukkan air kacau sehingga ia lembut.
- Kemudian masukkan santan dan garam kacau sehingga megelegak.. selamat mencuba.
Selain puding buah naga, Bubur Sumsum juga sesuai disajikan kepada bayi untuk lapan bulan ke atas bagi memberi rasa sebenar buah kepada anak-anak. Tambahkan lebih rasa buah mangga ke dalam bubur ini. Lemak-lemak manis pastinya disukai anak kecil kita. Cara membuat bubur nasi ini cocok buat kamu yang ingin mengolah nasi sisa, mubazir bila dibuang. Bubur nasi ini juga cocok untuk variasi sarapan sederhana.
0 Response to "Recipe: Tasty Bubur nasi lemak manis"
Posting Komentar