How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis
Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis.
  
   You can have Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it. 
Ingredients of Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis
- It's 250 gm of tepung gandum.
 - Prepare 50 gm of tepung pulut.
 - You need 50 gm of santan.
 - You need 50 gm of marjerin.
 - You need 12 gm of SERI AJI IKAN BILIS.
 - It's 4 gm of perencah RASA SIFU.
 - It's 5 gm of serbuk kari daging/ikan.
 - You need 8 gm of ikan bilis **.
 - It's 2 of biji bawang kecil **.
 - You need 1 sudu teh of jintan manis **.
 - It's 1 of biji telur.
 - Prepare 1 sudu teh of air kapur.
 - Prepare 3 of tangkai daun kari - digoreng dahulu & ramaskan.
 - You need 4 of tangkai daun kari - untuk hiasan.
 - Prepare sedikit of daun bawang - dihiris halus.
 - You need 65 gm of air.
 
Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis instructions
- Satukan bahan bertanda (**) tumbuk dengan lesung batu hingga lumat halus..
 - Satukan semua bahan lain di dalam satu bekas termasuk bahan yang tumbuk lumat kecuali air, bahan digaul rata dahulu..
 - Masukkan air sedikit-sedikit sambil menguli hingga doh lembut tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan plastik wrap rehatkan 15-20 minit..
 - Selepas itu, boleh cubit kecil doh dan tekan guna acuan kuih siput, buat hingga doh habis..
 - Panaskan minyak, goreng hingga warna keperangan masukkan 4 tangkai daun kari ke dalam kuali yang sama, sentiasa mengacau perlahan dan angkat, toskan minyak..
 - Alihkan kuih siput yang ditoskan minyak tadi di atas tisu dapur pula supaya kuih siput tidak berminyak. Sedia disimpan di dalam bekas kedap udara atau terus dinikmati..
 
0 Response to "How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis"
Posting Komentar