Easiest Way to Make Yummy Ayam Percik Putih resepi ori kelate
Ayam Percik Putih resepi ori kelate.
You can have Ayam Percik Putih resepi ori kelate using 15 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Percik Putih resepi ori kelate
- Prepare of Untuk ayam.
- You need 2 of bahagian ayam.
- It's 2 of biji bawang merah.
- Prepare of setengah inci halia.
- Prepare 1/2 sudu teh of garam.
- Prepare of Untuk kuah percik.
- Prepare 2 batang of serai gemuk.
- It's 3 of asam keping.
- Prepare 5 of biji bawang merah.
- You need 1 of inci halia.
- It's 2 batang of serai.
- Prepare 1/2 of paket santan segar.
- Prepare 1 of sudu tepung gandum.
- Prepare of gula.
- It's of garam.
Ayam Percik Putih resepi ori kelate instructions
- Untuk ayam, kelar-kelar dulu ayam. kisar bawang merah dan halia. gaul bersama ayam dan garam perap dalam 15-30min.
- Dalam periuk, isi air hingga melepasi ayam je. Pastu rebus ayam hingga separuh masak dan angkat. Airnya jangan dibuang..
- Untuk kuah percik, kisar bawang merah dan halia..
- Masukkan dalam periuk/kuali bahan-bahan kisar tadi dan ambil separuh air rebusan ayam tadi masukkan ke dalam periuk. biarkan mendidih..
- Ketuk serai dan masukkan ke dalam kuah. Masukkan santan dan jangan berhenti kacau sebab taknak santan berketul..
- Masukkan asam keping, gula dan garam. gula masukkan banyak sikit sebab percik kelantan biasanya manis. biarkan kuah mendidih dan memekat sikit..
- 1 sudu tepung bancuh dengan 3-4 sudu air dan masukkan ke dalam kuah. Pastikan kuah tidak terlalu cair.
- Hidupkan api, dan boleh start membakar ayam. balik-balikkan ayam dan sapukan kuah percik pada ayam.balik lagi dan sapu lagi. lagi sedap bila ada hangus-hangus sikit pada ayam. rasa dia lagi umphh.
- Kalau malas nak hidupkan api, guna jela air fryer ke bakar atas dapur ke. sama je huhu. sis saje je gedik nk bakar guna arang.
- Lastly bila ayam dah masak, tuang kuah atas ayam. Sedia untuk dimakan.
0 Response to "Easiest Way to Make Yummy Ayam Percik Putih resepi ori kelate"
Posting Komentar