Recipe: Delicious Kuih Angku
Kuih Angku.
You can cook Kuih Angku using 6 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Angku
- You need 150 gram of tepung pulut.
- Prepare 50 gram of tepung gandum.
- Prepare 100 gram of kentang.
- It's of Air secukupnya.
- You need of Inti kacang merah (saya beli kat bakery).
- It's of Pewarna oren.
Kuih Angku step by step
- Kopek kentang & rebus kentang hingga lembut.
- Hancurkan kentang yg telah masak dan masukkan semua ke dalam tepung pulut. Gaul sebati. Tuang air sedikit demi sedikit. Jangan lupa masuk tepung gandum. Uli hingga sebati sehingga doh tidak melekat di tangan..
- Lps itu masukkan pewarna & uli lagi sehingga sebati..
- Bila warna dah sebati, bolehlah dicetak ke dlm acuan. Acuan hendaklah disapukan sedikit minyak supaya doh tidak melekat..
- Doh hendaklah dibulat2 dan ditimbang seberat 28 gram setiap biji. Inti juga dibulat2 & ditimbang seberat 20gram sebiji. Kalau nak kurang manis boleh timbang seberat 15 gram setiap biji..
- Dah siap bulat2 kan semua, bolehlah leper2 kan doh, dan masukkan inti ditengah2 serta boleh tekan ke dlm acuan. Untuk keluarkan kuih yang telah dicetak tadi, perlu ketuk sedikit supaya kuih mudah terkeluar dari acuan..
- Cetakan doh sehingga semua selesai. Dan boleh dikukus selama 7 minit. (Gambar kurang terang sbb kamera kena wap).
- Bila dah masak & bertukar warna, bolehlah diangkat. Sapu sedikit minyak kat atas kuih supaya nampak cantik & bila susun bertindih kuih tak akan melekat. Saya dapat 12 biji kesemuanya..
0 Response to "Recipe: Delicious Kuih Angku"
Posting Komentar