How to Cook Yummy Laksa Penang (kurang pedas)

Laksa Penang (kurang pedas).

Laksa Penang (kurang pedas) You can have Laksa Penang (kurang pedas) using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Laksa Penang (kurang pedas)

  1. You need of Bahan A (kuah).
  2. You need 5 of ekor ikan kembung (rebus- asingkan isi dan tulang).
  3. It's 5 of ekor ikan selayang.
  4. It's 8 of biji bawang merah.
  5. It's 1/2 of biji bawang holland.
  6. You need 2 of inci belacan.
  7. It's 5 of sudu besar cili kisar (my letak sikit je).
  8. Prepare 5 keping of asam keping.
  9. You need 2 of kuntum bunga kantan (belah 4).
  10. Prepare 1 of ikat daun kesum.
  11. It's of Bahan B.
  12. You need of Laksa(rebus+ toskan).
  13. Prepare 5 of biji telur (rebus).
  14. Prepare of Bahan C (ulaman).
  15. You need sedikit of daun salad.
  16. Prepare sedikit of daun pudina.
  17. It's 1/2 of biji bawang holland (hiris nipis).
  18. You need 1 of biji timun.
  19. You need 1 of biji cili merah.
  20. Prepare 5 of biji buah limau kasturi.
  21. Prepare 5 of biji cili padi.

Laksa Penang (kurang pedas) instructions

  1. Rebuskan laksa sehingga lembut dan toskan sambil tu boleh rebus ikan biarkan sejuk.
  2. Kisarkan bawang bersama separuh isi ikan,separuh lagi kisar jangam terlebih hancur.
  3. Kemudian kisarkan juga air tulang bersama air rebusan ikan,masukkan bahan tadi ke dalam periuk,gaul sebati.
  4. Masukkan asam keping garam dan gula secukup rasa sedia untuk di hidang bersama ulaman.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Yummy Laksa Penang (kurang pedas)"

Posting Komentar