How to Cook Tasty Mi Goreng Ala Mamak Style
Mi Goreng Ala Mamak Style.
You can have Mi Goreng Ala Mamak Style using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Mi Goreng Ala Mamak Style
- You need 2 of peket Mi Goreng termasuk perencah (Cikna guna Saji Mi Goreng Asli).
- You need 3 of sudu besar Minyak Masak.
- It's 1 keping of Dada Ayam (dipotong dadu).
- Prepare 2 of biji Telur.
- It's 1 of gengam Sawi / Bayam.
- Prepare 1 of biji Bawang Besar **.
- You need 4 ulas of Bawang Putih **.
- It's 1 1/2 of sudu besar Cili Giling.
- Prepare 1 of sudu besar Sos Tiram.
- Prepare 1 of sudu kecil Aji-Shio Lada Hitam.
- Prepare 1/2 of sudu kecil Garam.
- You need 1 of sudu kecil Gula.
Mi Goreng Ala Mamak Style instructions
- Celur Mi kering hingga kembang kemudian tos dan ketepikan. Kisar bahan bertanda **..
- Panaskan minyak masak kemudian tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak. Masukkan isi ayam dan gaul rata. Biar hingga isi ayam bertukar warna putih..
- Satukan perencah yg terdapat dalam Mi Goreng. Masukkan ke dalam bahan tumis tadi bersama sos cili & Aji-Shio Lada Hitam. Boleh perasakan dengan gula & garam juga mengikut selera masing2 jika suka. Cikna tak tambah sebab dah cukup rasa..
- Masukkan mi yg telah ditos tadi. Gaul rata hingga mi bersalut perencah. Buat lubang di tengah-tengah mi kemudian tuang telur. Gunakan api besar masa ni. Biar telur masak sebentar kemudian gaul rata supaya telur bersalut dengan mi..
- Masukkan sawi / bayam. Gaul sebentar dan siap utk dihidangkan. Masukkan Mi Goreng ke dalam bekas dan hiaskan dengan daun bawang bersama cili merah & tabur Aji-Shio Lada Putih..
0 Response to "How to Cook Tasty Mi Goreng Ala Mamak Style"
Posting Komentar