How to Make Delicious Nasi kuning (Nasi Kandar)
Nasi kuning (Nasi Kandar).
You can cook Nasi kuning (Nasi Kandar) using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Nasi kuning (Nasi Kandar)
- Prepare 4 cawan of beras - rendam, cuci, tos.
- Prepare 4 cawan of air tapis.
- It's 1 of sudu besar minyak sapi - saya 2 sudu besar minyak masak.
- It's 1 helai of Daun pandan- saya 2 helai Daun salam.
- You need of Rempah 3 sekawan:.
- It's 1 batang of Kayu manis.
- You need 2 of kuntum Bunga lawang.
- Prepare 7 batang of cengkih.
- Prepare 1 of sudu besar Serbuk kunyit.
- You need 1 of sudu besar garam - saya guna 1 sudu kecil.
- You need 3 of titis pewarna kuning (tidak letak).
Nasi kuning (Nasi Kandar) instructions
- Panaskan minyak. Tumis daun salam dan rempah 3 sekawan.. hingga naik wangi.
- Masukkan beras, serbuk kunyit ke Dalam kuali tadi.. kacau sebati.. sudah sebati tutup api.. pindahkan ke Dalam periuk nasi.. perasakan dengan garam.. kacau lagi..
- Kemudian, masukkan air tapis ikut berapa cawan nasi Di masak.. baru tekan on...
- Dah masak, biar nasi dalam periuk nasi sampai air Kering.. jangan buka penutup periuk nasi awal kerana nasi akan lembut.... Gembur-gemburkan nasi dan hidangkan.. siap .
0 Response to "How to Make Delicious Nasi kuning (Nasi Kandar)"
Posting Komentar