How to Make Delicious Nasi kuning (Nasi Kandar)

Nasi kuning (Nasi Kandar).

Nasi kuning (Nasi Kandar) You can cook Nasi kuning (Nasi Kandar) using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Nasi kuning (Nasi Kandar)

  1. Prepare 4 cawan of beras - rendam, cuci, tos.
  2. Prepare 4 cawan of air tapis.
  3. It's 1 of sudu besar minyak sapi - saya 2 sudu besar minyak masak.
  4. It's 1 helai of Daun pandan- saya 2 helai Daun salam.
  5. You need of Rempah 3 sekawan:.
  6. It's 1 batang of Kayu manis.
  7. You need 2 of kuntum Bunga lawang.
  8. Prepare 7 batang of cengkih.
  9. Prepare 1 of sudu besar Serbuk kunyit.
  10. You need 1 of sudu besar garam - saya guna 1 sudu kecil.
  11. You need 3 of titis pewarna kuning (tidak letak).

Nasi kuning (Nasi Kandar) instructions

  1. Panaskan minyak. Tumis daun salam dan rempah 3 sekawan.. hingga naik wangi.
  2. Masukkan beras, serbuk kunyit ke Dalam kuali tadi.. kacau sebati.. sudah sebati tutup api.. pindahkan ke Dalam periuk nasi.. perasakan dengan garam.. kacau lagi..
  3. Kemudian, masukkan air tapis ikut berapa cawan nasi Di masak.. baru tekan on...
  4. Dah masak, biar nasi dalam periuk nasi sampai air Kering.. jangan buka penutup periuk nasi awal kerana nasi akan lembut.... Gembur-gemburkan nasi dan hidangkan.. siap .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Make Delicious Nasi kuning (Nasi Kandar)"

Posting Komentar