Recipe: Tasty ASSAM LAKSA CINA

ASSAM LAKSA CINA. Laksa Pulau Pinang adalah sejenis hidangan berkuah seperti mi yang terkenal di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal daripada orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Assam Laksa Asam Laksa Easyway to making.

ASSAM LAKSA CINA Penang Assam Laksa is one of the most popular and common hawker fare in the state. Assam Laksa - the best winter warmer! How's the Christmas prep coming along?. . . . #malaysiankitchenuk #malaysiankitchensupperclub #winterwarmer #assamlaksa. You can have ASSAM LAKSA CINA using 44 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of ASSAM LAKSA CINA

  1. Prepare of ASSAM LAKSA CINA versi tumis .
  2. Prepare 3 keping of besar ikan tenggiri.
  3. It's of @atau.
  4. You need 8 of ekor sederhana ikan kembong.
  5. Prepare 8 of ekor sederhana ikan kembong.
  6. You need of siang dan basuh bersih ikan. Kendian masukkan dalam periuk isi air separuh periuk ketukkan 3 batang serai tambahkan 5 keping asam gelugur dan 2 tbsp garam halus.
  7. You need of siang dan basuh bersih ikan. Kendian masukkan dalam periuk isi air separuh periuk ketukkan 3 batang serai tambahkan 5 keping asam gelugur dan 2 tbsp garam halus.
  8. It's of Bila ikan dah masak angkat dan toskan. Air rebusan simpan untuk membuat kuah laksa. Kendian asingkan isi ikan dari tulang.
  9. It's of Bila ikan dah masak angkat dan toskan. Air rebusan simpan untuk membuat kuah laksa. Kendian asingkan isi ikan dari tulang.
  10. You need of kisar isi ikan dan tulang secara berasingan menggunakan air rebusan ikan dan ketepikan.
  11. You need of kisar isi ikan dan tulang secara berasingan menggunakan air rebusan ikan dan ketepikan.
  12. You need of BAHAN SAMPINGAN.
  13. It's of BAHAN SAMPINGAN.
  14. Prepare of 3 batang serai ketuk.
  15. You need of 3 batang serai ketuk.
  16. It's of 4 batang bunga potong dua.
  17. Prepare of 4 batang bunga kantan potong dua.
  18. You need of secekak atau lebih daun kesum.
  19. You need of secekak atau lebih daun kesum.
  20. You need of 3 kilo laksa panjang cap muslim (celur dalam air suam dan toskan kendian renjiskan minyak masak ratakan.).
  21. You need of 3 kilo laksa panjang cap muslim (celur dalam air suam dan toskan kendian renjiskan minyak masak ratakan.).
  22. Prepare of BAHAN2 KISAR.
  23. It's of BAHAN2 KISAR.
  24. Prepare of Segengam atau lebih cili kering basuh dan rebus hingga lembut. (blend asing dengan bahan lain).
  25. You need of Segengam atau lebih cili kering basuh dan rebus hingga lembut. (blend asing dengan bahan lain).
  26. Prepare of 4 labu bawang besar.
  27. Prepare of 4 labu bawang besar.
  28. You need of 4 ulas bawang putih.
  29. It's of 4 ulas bawang putih.
  30. Prepare of 1 1/2 halia.
  31. It's of 1 1/2 halia.
  32. You need of 1 1/2 lengkuas.
  33. Prepare of 1 1/2 lengkuas.
  34. You need of belacan kampung ( prefer guna kaler pink.
  35. Prepare of belacan kampung ( prefer guna kaler pink.
  36. You need of 20 biji cili api kampung or more.
  37. It's of 20 biji cili api kampung or more.
  38. Prepare of sebiji nenas masak bukan ranum .
  39. It's of sebiji nenas masak bukan ranum (kisar asing).
  40. You need of Petis @Otak udang 5 tbsp atau boleh kurang ikut tekak memasing .
  41. You need of Petis @Otak udang 5 tbsp atau boleh kurang ikut tekak memasing .
  42. You need of BAHAN HIASAN :.
  43. Prepare Daun of salad / telor rebus / cili merah / petis bahan lain boleh tambah kalo suka loopow jenis tak suka bahan hiasan .
  44. Prepare of Kredit : Neny Lai Han.

Assam laksa is a traditional Malaysian fish-based sour noodle soup. It is the one of the numerous varieties of laksa, popular noodle soups widespread throughout Southeast Asia. Asam Laksa (Assam Laksa/Spicy & Sour Fish Noodles). How to make Assam Laksa, as my grandma used to make it

ASSAM LAKSA CINA instructions

  1. Ikan yang telah di siang dan di basuh rebus bersama 2 batang serai di ketuk / 5 keping asam gelugur dan garam..
  2. Ikan yang telah di rebus toskan dan asingkan isi dan tulang.
  3. Panaskan minyak secukupnya. Tumis 2 senduk cili giling hingga garing kendian masukkan serai yang telah diketuk sertabunga kantan dan tumis hingga pecah minyak..
  4. Kendian masukkan bahan yang telah dikisar kacau sebati dan tumis sehingga naik bau..
  5. Selepas itu masukkan pulak isi ikan yang telah di asingkan tulang dan dikisar kacau sebati dan renih dengan api kecik..
  6. Kendian tapiskan tulang ikan yang telah di kisarkan ke dalam periuk dan kacau sebati..
  7. Kisarkan nenas masak dan tuang masuk dalam periuk kacau rata. Sendukkan 5 sudu makan petis dan campurkkan ke dalam periuk kuah. Renih sehingga mendidih..
  8. Tambahkan air rebusan ikan dan perasakan kuah tutup api apabila kuah mengelegak. Lurutkan daun kesum..
  9. Hidangkan laksa bersama potongan nenas, hirisan koral campuran, juga hirisan cili merah dan limau nipis serta sebiji telur rebus. Jangan lupa petis anda..

Laksa is a spicy noodle soup popular in the Peranakan cuisine of Southeast Asia. Laksa consists of thick wheat noodles or rice vermicelli with chicken, prawn or fish. Places Ipoh, Perak RestaurantAsian RestaurantMalaysian Restaurant Assam Laksa Sentap. Assam Laksa, How to make Assam Laksa, Malasyian Laksa, Easy Laksa. Assam/Asam Laksa is a spicy, tangy and flavorful fish soup with rice noodle.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty ASSAM LAKSA CINA"

Posting Komentar