Easiest Way to Make Yummy Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak

Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak.

Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak You can cook Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak

  1. It's 300 g of isi ayam.
  2. You need Daun of pandan.
  3. It's of Garam dan gula secukupnya.
  4. It's 3 keping of asam gelugur.
  5. You need of Rempah kisar Percik Gunung Datuk (dikisar).
  6. Prepare 1 cm of kunyit hidup.
  7. You need 1 cm of halia.
  8. It's 1 cm of lengkuas.
  9. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  10. Prepare 3 ulas of bawang merah kecil.
  11. Prepare 200 ml of santan dr 1biji kelapa.
  12. You need 3 batang of serai.
  13. You need 7 of Biji cili api (ikut kepadasan).
  14. You need 1 cm of kunyit hidup.

Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak instructions

  1. Kisar semua bahan (rempah kisar Percik gunung Datuk) kemudian ambil 1/3 dr rempah kisaran percik dan gaulkan bersama isi ayam dan perasakan dengan garam dan gula dan diperap bersama sekeping asam keping selama 20 minit atau semalaman lagi bagus di dalam peti sejuk.Kemudian 2/3 dari rempah kisaran percik tersebut di dimasak dengan api perlahan sehingga pekat dan diletakkan 1 keping asam keping dan perasakan dengan garam dan gula. (pastikan sos percik Gunung datuk rasa masam manis lemak dan masin).
  2. Setelah kuah masak ketepikan..Kemudian kita balut ayam yang diperap tadi dengan daun pandan sehigga habis dah dikemaskan hujungnya dengan guting..
  3. Jika daun pandan kecil perlukan banyak daun pandan ye. Setelah siap dibungkus bolehlah dipanggang @ goreng..
  4. Siap dinikmati. Bersama sos percik.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Yummy Ayam Pandan Percik Gunung Datuk#munah masak"

Posting Komentar