How to Make Yummy Kuih Awug/Kue Awug
Kuih Awug/Kue Awug.
You can have Kuih Awug/Kue Awug using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Awug/Kue Awug
- It's 200 gm of tepung beras.
- You need 100 ml of santan.
- You need 120 gm of kelapa parut putih sahaja.
- It's 1 helai of daun pandan.
- You need 1 cawan of gula merah.
- It's 1 of sdt garam halus.
- Prepare of Acuan kesukaan secukupnya disapu minyak masak, jika suka boleh juga guna daun pisang atau kertas plastik tahan panas.
Kuih Awug/Kue Awug instructions
- Satukan tepung beras & daun pandan, kukus selama 15 minit, kemudian sejukkan..
- Campurkan kelapa parut dan garam ke dalam tepung beras dan ratakan. Letak santan sedikit-sedikit sambil gaul rata dan hasil adunan berderai..
- Saya guna plastik, bentukkan seperti kon. Ambil sedikit adunan letak di dalam kon tekan dan ratakan, kemudian letak gula merah ikut selera, saya letak satu sudu kecil. Step ini berselang seli antara adunan tepung dan gula merah/melaka. seterusnya ambil adunan lain lagi dan penuhkan acuan tutup inti gula merah dan tekan, bungkus kemas. Ulang step yang sama hingga adunan habis..
- Kukus kurang lebih 20 minit, angkat dan sedia dinikmati bersama keluarga..
0 Response to "How to Make Yummy Kuih Awug/Kue Awug"
Posting Komentar