How to Prepare Tasty Rendang pedas ayam pencen
Rendang pedas ayam pencen. SU menyediakan resepi yang mudah dan cepat untuk Rendang Ayam Pencen/Tua/ ayam telur, boleh digunapakai untuk ayam kampung dan ayam biasa. Rendang ayam pencen versi minang. ekor ayam pencensantansudu besar cili api kisarsudu besar cili kering kisarbawang merah kecillabu bawang Masak Lemak Cili Api Ayam Salai. ekor ayam pencen disalai (ayam kampung lagi sedap)biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi)inci kunyit. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.
Jadi Kali ini aku nak share cara-cara masak rendang ayam pencen NOXXA menggunakan periuk noxxa lah. Eh ada orang sebut jugak rendang ayam kampung. Mat hari ni masak yang mudah. You can have Rendang pedas ayam pencen using 18 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Rendang pedas ayam pencen
- It's of Bahan A.
- You need 2 of ekor ayam pencen.
- Prepare of Bahan B.
- You need 21 of tangkai cili kering.
- You need 20 of biji bawang merah.
- You need 15 ulas of bawang putih.
- Prepare 3 of inci halia.
- You need 10 batang of serai.
- It's 3 of inci lengkuas.
- It's 2 of inci kunyit hidup.
- You need of Bahan C.
- You need 500 ml of santan.
- Prepare of Bahan D.
- You need 2 of sudu besar garam@ secukup rasa.
- Prepare 1 keping of gula kerek.
- Prepare 1 keping of asam keping.
- You need 4 of sudu besar kerisik.
- It's 2 helai of daun kunyit(mayang halus untuk tabur atas rendang).
Selain asam pedas ayam pencen, ada juga mat masak bening betik,. Bila masak asam pedas ni kan terus mat teringat Kak Yatie Memories, beliau ni penggemar asam pedas. Sajian ayam goreng bumbu pedas manis yang gurih adalah hidangan utama yang enak. Sajikan menu hidangan ini dengan sepiring nasi hangat yang pulen dan nikmati selagi masih segar baru diangkat dari wajan.
Rendang pedas ayam pencen step by step
- Rebus bahan A hingga empuk. Simpan air rebusan ayam untuk proses memasak seterusnya..
- Mayang semua bahan B kecuali lengkuas hendaklah di ketuk dan kunyit hidup ditumbuk halus.Cili kering di kisar halus. Masuk semua bahan A, B, C dan D kedalam kuali kecuali kerisik dan daun kunyit.Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih..
- Bila semua bahan sudah mesra dan sedikit pekat masukkan kerisik. Gaul rata. Biarkan sehingga kering sedikit. Tutup api dan masukkan daun kunyit. Gaul rata. Sedia untuk di hidangkan bersama ketupat..
Artikel ini merupakan bagian dari seri. Portal Indonesia Portal Makanan. l. b. s. Rendang atau randang (Jawi: ) adalah masakan daging asli Indonesia yang berasal dari Minangkabau. Jika menggunakan ayam pencen, gunakan santan cair dahulu. These are called ayam pencen or ayam tua, or known as spent hens in the English-speaking world.
0 Response to "How to Prepare Tasty Rendang pedas ayam pencen"
Posting Komentar