Recipe: Tasty Ayam Percik
Ayam Percik.
You can cook Ayam Percik using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Percik
- Prepare of Ayam bahagian thigh.
- It's of Bahan Perapan Ayam (ditumbuk halus).
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of biji bawang besar.
- You need 1/2 of inci halia.
- It's of Garam secukup rasa.
- It's of Bahan Kuah.
- Prepare 1 kotak of kecil santan pekat.
- Prepare 2 batang of serai dititik.
- Prepare 1 keping of Asam gelugor.
- Prepare of Halia (dikisar).
- Prepare of Bawang merah (dikisar).
- It's 4-6 of tangkai cili kering (dikisar).
- It's of Lengkuas (dikisar).
- You need of Gula Melaka / gula nisan.
- You need of Garam secukup rasa.
Ayam Percik instructions
- Tumbuk bahan perapan: bawang merah, bawang putih, halia dan garam sehingga lumat. Kemudian, bahan ini diperap dengan ayam yang telah dibersihkan selama lebih kurang 30 minit..
- Untuk bahan kuah, kisar bahan yang diperlukan seperti halia, bawang merah, cili kering dan lengkuas dengan secawan air..
- Masukkan santan, bahan yang telah dikisar dengan air, serai, asam keping, gula melaka, garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau dan gaul dengan api sederhana. Kuah dikacau sehingga pekat dan tutup api..
- Untuk ayam, saya gunakan air fryer untuk membakar ayam. Boleh juga bakar menggunakan magic pan atau kukus perapan ayam hingga masak. (Air Fryer : suhu 190 darjah, masa 25 minit) (terbalikkan ayam dan tambah 175 darjah, masa 15 minit).
- Setelah ayam masak, masukkan ayam ke dalam kuah yang telah dimasak tadi. Siram ayam dengan kuah dalam 5 minit..
- Siap dan boleh hidangkan..
0 Response to "Recipe: Tasty Ayam Percik"
Posting Komentar