How to Prepare Appetizing Kuah Dan Sambal Laksa Gebok
Kuah Dan Sambal Laksa Gebok.
You can cook Kuah Dan Sambal Laksa Gebok using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuah Dan Sambal Laksa Gebok
- It's of Bahan kisar.
- It's of Bawang merah.
- Prepare of Bawang putih.
- You need of Halia.
- Prepare of Lengkuas.
- It's of Jintan manis.
- You need of Jintan putih.
- You need of Serai.
- You need of Bahan B.
- It's of Kelapa parut yang digoreng.
- You need of Santan.
- It's of Kelapa parut.
- It's of Air.
- It's of Sambal.
- Prepare of Cili kering.
- Prepare of Gula.
- Prepare of Garam.
- Prepare of Ulam.
- It's of Kacang panjang.
- It's of Timun.
- You need of Taugeh.
- It's Daun of kunyit.
- Prepare Daun of kaduk etc.
Kuah Dan Sambal Laksa Gebok step by step
- Goreng kelapa parut sehingga coklat (jangan smpai hitam mcam nak buat kerisik) hiris bahan kisar. Apabila kelapa sudah siap, masukkan bahan yang telah dihiris tadi, goreng sekejap sampai Naik bau. Tutup api, masukkan air dan biarkan seketika. Sementara itu, kisar kelapa + air, tapis untuk dijadikan santan. Kemudian kisar bahan yang telah ditumis tadi. Dan tapiskan..
- Masukkan bahan ke dalam periuk. Masukkan isi ikan, psang api. Kacau jangan smpai santan pecah. Kacau sehingga msak, masukkan asam keping, gula, garam/perasa. Kacau sehingga mendidih, siap .
- Ambil cili kering, potong serong dan rebuskan (kalau boleh taknak biji cili) kemudian campurkan gula dan garam bersama sedikit air. Kisarkan dan siap ! Potong ulam dan siap untuk dihidangkan .
- Untuk kuah merah, cuma tambahkan cili kering dalam bhan kisar dan sedikit kerisik.
- Untuk resepi mudah (kisar bawang putih,bawang merah dan halia. Masukkan kedalam periuk, tambahkan isi ikan dan santan. Masak sehingga mendidih. Siap resepi diatas untuk rase yg lebih sedap dan berempah huhuhuhuhux.
- Biasa guna ikan rebus. Tapi kali ni, guna isi ikan yg dh siap je.
0 Response to "How to Prepare Appetizing Kuah Dan Sambal Laksa Gebok"
Posting Komentar