Easiest Way to Prepare Perfect Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19
Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19.
You can have Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19 using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19
- You need 1 of peket bihun.
- Prepare 500 g of ayam.
- It's 200 g of udang.
- You need 250 ml of santan.
- You need 250 ml of susu sejat.
- You need 1 liter of air.
- It's 1 of biji telur.
- You need 4 of biji limau kasturi.
- Prepare Daun of ketumbar diracik.
- You need of Sambal belacan.
- Prepare of Segenggam taugeh.
Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19 step by step
- Rendamkan bihun di dalam air sejuk selama 1 jam. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Celurkan bihun seketika sehingga lembut..
- Ayam dibersihkan dan direbus di dalam 1 liter air. Setelah empuk, toskan. Racik halus ayam yang telah direbus tadi. Ketepikan. Bahagian tulang tadi disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah laksa nanti..
- Menggunakan sedikit daripada air rebusan ayam, dalam kuali/periuk yang lain, rebus udang. Asingkan bahagian kepala dan separuh kulit badan udang bahagian kepala supaya separuh bahagian ekor udang masih berkulit. Kulit dan kepala udang yang diasingkan dikisar bersama air rebusan udang tadi. Tapiskan. Air tapisan itu dimasukkan kembali ke dalam air rebusan ayam tadi. Ini adalah untuk menambah perisa udang ke dalam kuah laksa. Hampas kulit dan kepala udang boleh dibuang..
- Masukkan pes laksa ke dalam air rebusan ayam. Setelah mendidih, tambahkan santan dan susu cair. Perisakan dengan garam secukupnya..
- Telur digoreng dadar senipis yang boleh. Gulung dan hiris nipis-nipis..
- Untuk menghidang, letakkan bihun ke dalam mangkuk. Tambahkan isi ayam yang diracik, udang, telur dadar, taugeh, taburkan dengan daun ketumbar dan sendukkan kuah sehingga menenggelami bihun. Sebelum dimakan, tambahkan sambal belacan secukup pedas dan perahkan limau kasturi..
0 Response to "Easiest Way to Prepare Perfect Laksa Sarawak #phopbylinimohd #batch19"
Posting Komentar